Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Χρυσά μετάλλια και πολλές διακρίσεις που έσταζαν... μέλι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Διεθνής Διαγωνισμός Βιολογικού Μελιού, BIOLMIEL, στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στη Καλάμπρια της Ιταλίας.
Μέλι Πεύκου: EBION, Ουρανός Νικόλαος ( Άνω Καλεντίνη, Άρτα).Μέλι Πεύκου: EBION, Ουρανός Νικόλαος ( Άνω Καλεντίνη, Άρτα).
Στο διαγωνισμό έλαβε μέρος σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από διάφορες χώρες, ενώ ειδικά για
την Ελλάδα το πλήθος των συμμετοχών και των διακρίσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων της χώρας και ειδικά του βιολογικού μελιού, αναγνωρίζεται παγκοσμίως.
Η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε περισσότερα από 200 προϊόντα στα οποία είχε προηγηθεί
χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που ξεπέρασε στη βαθμολόγηση τα 80/100. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε
συνεργασία με την ICEA (Φορέας Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της Ιταλίας) και το CIBi/Premiobiol (Ιταλική κοινοπραξία για τα βιολογικά προϊόντα). Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.
Από τους έντεκα Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό με συνολικά εικοσιπέντε
διαφορετικές ετικέτες, οι δύο επιστρέφουν χρυσοί νικητές και ακόμα οκτώ επιστρέφουν ως ασημένιοι. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:
ΧΡΥΣΟΙ
Μέλι Ελάτης: ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, Αντώνης Δημακόπουλος (Άργος, Αργολίδα)
Μέλι από Θυμάρι: ΑΜΟΡΓΙΑΝΟ, Παναγιώτης Μαρούλης ( Λαγκάδα, Αμοργός)
ΑΣΗΜΕΝΙΟΙ
Μέλι από Κάστανο: ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ , Δημακόπουλος Αντώνιος (Άργος, Αργολίδα).
Μέλι Πεύκου: EBION, Ουρανός Νικόλαος ( Άνω Καλεντίνη, Άρτα).
Μέλι από Έλατο, θυμάρι και άνθη: ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΓΚΑ, Πέτρου Λεωνίδας (Λούκα, Ηλείας)
Μέλι Μελιτωμάτων: DRYADON & SCHERIA, Γερανός Στέφανος (Σπαρτύλας, Κέρκυρα)
Μέλι Ανθέων: MELITI & MYTHODIA, Γερανός Στέφανος (Σπαρτύλας, Κέρκυρα)
Μέλι από Έλατο: ΚΑΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, (Καραβάς Σπάρτης, Λακωνία)
Μέλι από Θυμάρι:
-SI-MEL, Σαββιδάκης Γεώργιος (Γκέλα Σητείας, Λασίθι)
-ΜΕΛΙ ΚΥΘΝΟΥ, Γονίδης Δημήτριος (Δρυοπίδα Κύθνου, Κυκλάδες)
-ΒΙΟΜΕΛΙ, Αρβανίτης Κων/νος (Μεγάλο Μοναστήρι, Λάρισα).
-ΚΑΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, (Καραβάς Σπάρτης, Λακωνία)
-ΜΕΛΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ, Χαραλαμπίδης Κων/νος (Βασιλικά Ιστιαίας, Εύβοια).
BIOLMIEL PACK: Ιδιαίτερη διάκριση για τη χώρα μας αποτελεί το βραβείο το οποίο απέσπασε η
Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκη για την ιδιαίτερη ετικέτα και συσκευασία της.
Όπως δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού ΔΗΩ κος Σπύρος Σγούρος «Τα αποτελέσματα του
διεθνούς διαγωνισμού BIOLMIEL, αποτελούν θρίαμβο για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας, δικαιώνει τη βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των μελισσοκόμων, καθώς προσφέρει ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές».
Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, ή την πλήρη λίστα των διεθνών νικητών, επισκεφθείτε το www.premiobiol.it, ή επικοινωνήστε με τον Οργανισμό ΔΗΩ (210-8224384).

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ευεργετικό το μέλι για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την οικονομία

Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο "κοινό"

Ευεργετικό το μέλι για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την οικονομία Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο "κοινό"

Το μέλι είναι ευεργετικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως όλα δείχνουν. Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει και πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στο επαγγελματικό αδιέξοδο, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο "κοινό".
"Η μελισσοκομία δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Για κάποιον όμως, που διαθέτει όρεξη, αγάπη για τη φύση, αλλά δεν έχει γη για να καλλιεργήσει, μπορεί να είναι μια επικερδής λύση" επισημαίνει η Χρυσούλα Τανανάκη, λέκτορας Μελισσοκομίας, στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
"Στην αρχή μπορεί κανείς να πάρει δυο-τρία μελίσσια για ένα ομαλό ξεκίνημα και για να δει 'πώς θα τα πάει'. Επιβάλλεται προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς είτε από το πανεπιστήμιο είτε από άλλους φορείς. Αν, μάλιστα, το αντικείμενό του είναι τελείως άγνωστο, θα συνιστούσα να παρακολουθήσει έναν ετήσιο μελισσοκομικό κύκλο" σημειώνει η κ.Τανανάκη.
Οι Έλληνες καταναλώνουν μέλι και είναι ένα προϊόν που αγαπούν. Σύμφωνα με την κ.Τανανάκη, στη χώρα μας παράγονται 15-17.000 τόνοι και εισάγονται 2500 τόνοι. Από την παραγωγή μας διοχετεύουμε στο εξωτερικό περίπου 500 τόνους.
Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη φυτών με πλούσια αρώματα και αυτό συντελεί στην παραγωγή ενός αρωματικού μελιού. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό μέλι είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο και, όπως επισημαίνει η κ.Τανανάκη, όσες φορές έγιναν προσπάθειες να πουληθεί μέλι στο εξωτερικό ήταν αποτελεσματικές.
"Ίσως θα μπορούσαμε να εξάγουμε περισσότερο μέλι αν απευθυνόμασταν σε ένα πιο απαιτητικό αγοραστικό κοινό, επειδή στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά μέλια σε πολύ χαμηλότερες, άρα και ανταγωνιστικότερες τιμές. Αυτό που κάνει, όμως, ξεχωριστό και ιδιαίτερο το ελληνικό μέλι είναι η ποιότητα του", υπογραμμίζει η επιστήμονας.
Αλλωστε το μέλι δε χρησιμοποιείται μόνο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο, αφού λειτουργεί ενισχυτικά στο ανοσοποιητικά σύστημα του ανθρώπου.
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για πολλά ακόμη προϊόντα της μέλισσας, όπως η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη.