Σάββατο 10 Απριλίου 2010


Προσοχή στις μέλισσες κατά τον ψεκασμό PDF

ImageΟι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις μέλισσες, καθώς πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λάρισας, τα φυτοπροστατευτικά αυτά σκοτώνουν τις μέλισσες και η ζημιά είναι διπλή, αφενός χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).
Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι:
1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.
2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα ( μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
3. Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
4. Στις λοιπές καλλιέργειες του Νομού απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας (στην ετικέτα όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων υπάρχει πληροφορία σε ευδιάκριτη θέση για τα μελισσοτοξικά).
5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του Ηλίου.
γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού.
δ. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους για να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή του.
Που εξαφανίστηκαν οι μέλισσες της Θεσσαλίας; PDF

ImageΜυστηριώδεις εξαφανίσεις μελισσών, αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι του νομού Λάρισας. Άδεια μελίσσια χωρίς ίχνος ζωής, είναι η εικόνα που πλέον βλέπουν συχνά οι περισσότεροι και μάλιστα σε περιόδους που ετοιμάζονται να μαζέψουν την παραγωγή μελιού.
Οι μέλισσες χάνουν τον προσανατολισμό τους και δεν γυρίζουν στο μελίσσι; Πεθαίνουν μαζικά από κάποια αιτία; Άγνωστο γιατί, αλλά το σίγουρο είναι ότι για κάποιο λόγο εξαφανίζονται και οι μελισσοκόμοι μένουν με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, βλέποντας παράλληλα την παραγωγή τους να μειώνεται, ενώ όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων νομού Λάρισας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων νομού Λάρισας, Γεράσιμος Κράγιας, κανείς ειδικός επιστήμονας, επί τρία χρόνια τώρα, δεν τους έχει δώσει μια απάντηση για το φαινόμενο των μαζικών εξαφανίσεων.
Ο κ. Κράγιας αναφερόμενος στο μέγεθος της ζημιάς των μελισσοκόμων επισημαίνει ότι οι εξαφανίσεις μελισσών αγγίζουν κάθε χρόνο το 30% και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, του πληθυσμού των μελισσών ενός μελισσοκόμου, γεγονός που του στοιχίζει αντίστοιχα και στην παραγωγή του.
Το φαινόμενο της μαζικής απώλειας μελισσών είχε πρωτοεμφανιστεί στην Αμερική υποστηρίζει ο κ. Κράγιας και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Σήμερα το φαινόμενο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και για την παγκόσμια παραγωγή μελιού και όχι μόνο, καθώς οι μέλισσες βοηθούν χιλιάδες φυτά για την επικονίασή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κράγια, έχουν αναφερθεί πολλές πιθανές αιτίες που ίσως σχετίζονται με το θάνατο των μελισσών, όπως η κλιματική αλλαγή, τα μεταλλαγμένα φυτά, οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα στα χωράφια, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, ακόμη και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που πιθανόν μπορεί να εμποδίζουν τις μέλισσες να εντοπίσουν τις κυψέλες τους.
Πάντως γενικά στις χώρες που εμφανίζεται το φαινόμενο της μυστηριώδους εξαφάνισης μελισσών, διενεργούνται έρευνες που δεν έχουν καταλήξει ακόμη πουθενά, ενώ υπάρχουν αναφορές που θέλουν σε κάποιες περιοχές παραπάνω από το 40% των κυψελών να είναι πλέον άδειες.
Συγκεκριμένα στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες αποικίες έχουν χαθεί, στην Πολωνία το ποσοστό απώλειας των μελισσών υπερβαίνει το 40%, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και στη Σουηδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
«Ο πληθυσμός των μελισσών αναπληρώνεται βέβαια εύκολα με το φυσικό πολλαπλασιασμό του και κάνοντας από τη μεριά μας βασιλοτροφία, αλλά χάνουμε τις μέλισσες την περίοδο που περιμένουμε την παραγωγή μελιού», υποστηρίζει ο κ. Κράγιας.
Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή μας φιλοξενούνται μελίσσια μελισσοκόμων από τη Χαλκιδική, που έρχονται για την ανθοφορία της αμυγδαλιάς, ενώ αντίστοιχα το Φθινόπωρο οι μελισσοκόμοι του Ν. Λάρισας τοποθετούν τα μελίσσια τους σε περιοχές της Χαλκιδικής όπου υπάρχουν πεύκα.

Συμβουλες για καμακια....διεθνεις κατακτησεις και οχι μονο..



ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ: στην Κρήτη
ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ: από τις τρίχες στις μασχάλες
ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ: ζητώντας την να τις βάλετε αντηλιακό στην πλάτη για να μην καεί η ευαίσθητη λευκή επιδερμίδα της.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν την πιάσετε πολύ ώρα την πάρλα θα σας δει σαν τον μεγάλο της τον αδερφό και θα σας ζητήσει για το βράδυ να την γνωρίσετε σε κανέναν φίλο σας μπάς και γ......

ΣΟΥΗΔΕΖΑ
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ: στην Ρόδο
ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ: από τις τρίχες στα πόδια οι οποίες δεν θα φαίνονται όμως επειδή είναι ξανθές.
ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ: Με φιλοσοφικές συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. Πείτε ότι θέλετε αρκεί να κρατήσετε το σοφιστικό βλέμμα. Δεν παύουν να είναι ξανθές και θα τσιμπήσουν.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δώστε της απ' την αρχή να καταλάβει τι θέλετε και που το πάτε. Διαφορετικά θα τελειώσουνε οι διακοπές της και θα φύγει όπως ήρθε.

ΓΑΛΛΙΔΑ
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ: στην Σαντορίνη
ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ: Από τα επώνυμα συνολάκια που θα φοράει και το DIOR το μπικίνι.
ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ: Οπωσδήποτε καλοντυμένος με την Le Monde στο χέρι. Δώστε της να καταλάβει ότι προτιμάτε τα γαλλικά προϊόντα προσφέροντάς της ένα τσιγάρο CAULOISES BLONDES.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην δείξετε την γυφτιά σας. Πάτε την σε ένα ακριβό Restaurant για φαγητό. Θα την σκλαβώσετε!

ΑΓΓΛΙΔΑ
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ: στην Κέρκυρα
ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ: Από τους τόνους μπύρας που θα κατεβάζει στα μπαράκια του Κάβου.
ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ: Αξύριστοι, αχτένιστοι με άσπρο μπλουζάκι, τζιν και με μια μπύρα στο χέρι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην φάτε πολύ ώρα στο ψήσιμο γιατί θα φύγετε λιώμα από τις μπύρες και δεν θα κάνετε ΤΙΠΟΤΑ.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ
ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ: ΠΑΝΤΟΥ!!!
ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ: Να κάνει topless ηλιοθεραπεία σην παραλία για να τραβήξει την προσοχή (πολλές τουρίστριες = μεγάλος ανταγωνισμός).
ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ: Με το καλύτερο φουσκωμένο κομμάτι που έχετε επάνω σας. Tο πορτοφόλι!!!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δώστε της να καταλάβει ότι προτιμάτε πράγμα MADE IN GREECE!!!

GAY
ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ: στην Μύκονο
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ: Μόλις φτάσετε εκεί
ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ: Χωρίς κόπο. Θα σας προλάβουνε και θα σας πλησιάσουνε αυτοί
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν πάλι είσαστε ΤΟΣΟ χάλια που δεν σας την πέφτει ούτε π......ς, κάντε μια βόλτα στο PIERO' S και ζητήστε από τον DJ να σας βάλει ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ το "ΣΕ ΘΕΛΩ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ" για να χoρέψετε πάνω στο μπαράκι. Του πούστη!!! Κάποιος θα το πιάσει το υπονοούμενο

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Χριστός Ανέστη!!!

    Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους φίλους μελισσοκόμους.Καλά φάγαμε και ήπιαμε το Πάσχα η <<χοληστερίνη>>βάρεσε κόκκινο και τώρα επιστρέφουμε στην καθημερινότητα.Ύστερα απ΄ολα αυτά θα ΄θελα να αναφερθώ στο άθλιο φαινόμενο των κλοπών το οποίο έχει φτάσει σε απροχώρητο στάδιο.Το λέω αυτό διότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα μου έκλεψαν δύο μονά μελίσσια,το ένα 5 πλαίσια και το άλλο 9 πλαίσια.Δεν με πείραξε τόσο αυτό γιατί το κόστος είναι μικρό,με πείραξε το γεγονός οτι οι άθλιοι κλέφτες δεν σεβάστηκαν ούτε Μεγάλη Εβδομάδα ούτε τίποτα.Δυστυχώς δεν υπάρχει ιερό και όσιο για τους αθλιους κλεφταράδες και αυτή η κατάντια όσο πάει και χειροτερέυει χρόνο με το χρόνο και κοντεύει να γίνει μάστιγα.
   Ύστερα απο πολύ ψάξιμο στο ίντερετ βρήκα κάποια συστήματα παρακολούθησης μελισσοσμηνών με  GPS.Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες και κυμαίνονται απο 380  έως 450 ευρώ για κάθε κυψέλη.Φυσικά βάζεις όσες παγίδες παρακολούθησης θέλεις.Λόγω τάξης δεν μπορω να δημοσιεύσω τις ιστοσελίδες  και όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του τις στείλω στο e-mail του.Καλό βράδυ σε όλους!!!