Σάββατο 10 Απριλίου 2010


Προσοχή στις μέλισσες κατά τον ψεκασμό PDF

ImageΟι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις μέλισσες, καθώς πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Λάρισας, τα φυτοπροστατευτικά αυτά σκοτώνουν τις μέλισσες και η ζημιά είναι διπλή, αφενός χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).
Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι:
1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.
2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα ( μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
3. Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
4. Στις λοιπές καλλιέργειες του Νομού απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας (στην ετικέτα όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων υπάρχει πληροφορία σε ευδιάκριτη θέση για τα μελισσοτοξικά).
5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του Ηλίου.
γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού.
δ. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους για να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου