Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μάχη με τους σκούρκους...

Ύστερα απο αρκετο χρόνο παραμονής των μελισσιών στη βελανιδιά και ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά ξαφνικά γέμισε ο τόπος σκούρκους(σερσέγκια κατα άλλους).Μιλάμε για μεγάλους αριθμούς!!!Έτσι σιγά σιγά άρχισε να αδειάζει το δάσος απο μελισσοκομεία και οι σκούρκοι ενώ μοιράζονταν και έτρωγαν απο όλα τα μελίσσια μέλισσες στο τέλος απομείναμε κανα τρείς με τέσσερις μελισσοκόμοι και οι σκούρκοι έκαναν κυριολεκτικά <<πάρτυ>> με τις μέλισσές μας.Βλέποντας αυτό είπα το σαββατοκύριακο να βάλω
καμια παγίδα μπάς και γίνει κάτι και σώσω καμια  μέλισσα.

Πήρα λοιπόν ποντικόκολλα ,κανα κιλό σαρδέλες και 5 σκληρά χαρτόνια περίπου 40χ40 και αφού τα γέμισα με κόλλα και έβαλα και τις σαρδέλες πήγα ακριβώς μετά απο μία μέρα να δώ τα αποτελέσματα και οπως φαντάζεστε ......χαμός!!!
  Αυτή ήταν η παγίδα Νο1, η παγίδα Νο2 ήταν με
 με δύο πατώματα που στη μέση είχε τοποθετηθεί μια είδική μεταλική σίτα σαν χοάνη με μια μικρή τρύπα στη μέση για να παγιδεύονται οι σκούρκοι. Και αυτή δούλεψε πολύ καλά και την προτείνω και αυτή ανεπιφύλακτα.
     Παρακάτω βλέπετε τα αποτελέσματα μιάς μόνο μέρας των παγίδων.Η μοναδική σαρδέλα που είχε απομείνει ήταν αυτή που βλέπετε πάνω,τις υπόλοιπες κάτι τις έφαγε το βράδυ.


 Η παγίδα τώρα Νο 2 που βλέπετε παρακάτω την φτιάχνετε ως εξής:Παίρνουμε δύο πατώματα και στη μέση αναμεσά τους βάζουμε την ειδική σίτα που πωλείται στα μαγαζιά με μελισσοκομικά είδη για την παγίδευση των σκούρκων.Στο επάνω μέρος τώρα βάζουμε η μια σίτα με πινέζες όπως έχω κανει εγώ ή ένα διάφραγμα ,(το διαφραγμα το αποφεύγω λόγω κλοπής ).Έπειτα παίρνετε σαρδέλες η κιμά και  τα βάζετε στο κάτω μέρος  των πατωμάτων,προσοχή ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΩ στο έδαφος.Το κόλπο είναι να τα βάλετε σε χαρτί με ποντικοκολλα γύρω γύρω ώστε μη μαζεύονται μυρμήγκια και δεν αφήσουν τίποτα.Ξέχασα να πώ οτι τα πατώματα τα ανασηκώνετε περιπου 4-8cm απο το έδαφος βάζοντας πέτρες η ξύλα γύρω γύρω στις γωνίες.


Η παγίδα αυτή δουλεύει ως εξής:Πηγαίνοντας ο σκούρκος να φάει το κρέας η το ψάρι μπερδεύεται και αντί να βγεί απο εκεί που μπήκε πάει προς τα επάνω, προς το φώς, νομίζοντας οτι είναι η έξοδος και έτσι....παγιδεύεται.
Σε σχέση με την ποντικοκολλα είναι καλύτερη παγίδα γιατί 1)αν βρέξει δεν παθαίνει τίποτα,2) το δόλωμα δεν είναι εκτεθειμένο στα πουλιά και τα ζώα (κουναβια,αλεπούδες κ.α) και 3) το μόνο που χρειάζεσαι καθε φορά που θα πηγαίνεις είναι μόνο το δόλωμα και δεν θα έχεις την έννοια της κόλλας και του χαρτιού.
     Καλή επιτυχία στους δοκιμάζοντες!!!