Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΕΤ: Ανακάλυψε μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση

Παρουσία αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες) διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων. σε μέλι που παράγεται στην Αρκαδία και ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρσή του, καθώς κρίθηκε μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.
Πρόκειται για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου παραγωγού κ.Μουρούτσου»,  με ημερομηνία λήξης 30.9.15, σε συσκευασία των 950g, που παράγεται στην Αρκαδία, το οποίο κρίθηκε ως μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.
Οι καταναλωτές που έχουν προμηθεύτεί μέλι της συγκεκριμένης παρτίδας καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Θέματα εκπαίδευσης για τη μελισσοκομία καλούνται να προτείνουν μελισσοκομικοί φορείς

Agronews
Η υλοποίηση των δράσεων «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» και «Εφαρμοσμένη Έρευνα» προβλέπεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, όπως αυτό έχει εγκριθεί για την τριετία 2014-2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός της δράσης «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων στο σύνολο της Επικράτειας πάνω σε τεχνικά, κυρίως, θέματα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
Μέχρι σήμερα τα υλοποιούμενα προγράμματα εκπαίδευσης μελισσοκόμων αφορούσαν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

■ Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρηση του - Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

■ Μελισσοκομικά φυτά - Τροφοδοσία των μελισσοσμηνών

■ Βασιλοτροφία - Παραγωγή βασιλικού πολτού

■ Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)

■ Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών

■ Προϊόντα της κυψέλης και συντήρηση τους

■ Τυποποίηση - Εμπορία - Προώθηση - Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

■ Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)

■ Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

■ Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων

■ Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)

Σκοπός της δράσης «Εφαρμοσμένη Έρευνα» είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, από τα  οποία θα προκύψουν αποτελέσματα που θα προάγουν την μελισσοκομία και θα  βοηθήσουν  στην βελτίωση  της  ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων  της μέλισσας και στην  καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών των μελισσών.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι σε συνεργασία με τους μελισσοκομικούς φορείς να καταγράψουν πιθανά θέματα εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και τις προτάσεις τους και να τις διαβιβάσουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Τα παραπάνω θέματα και προτάσεις θα διαβιβαστούν στο ΥΠ.Α.Α.Τ. μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Β. Νίκια, στο τηλ.:2731 3 63320