Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ 2014

Το Σάββατο 15/03/14 ξεκινάει το Σεμινάριο του Μαρτίου  από την www.bee-smart.gr  στην Πάτρα με θέμα "Μελισσοκομία για αρχαρίους" . Δηλώστε συμμέτοχή τώρα!!!

                                          
                     Ώρα έναρξης στις 5.00 το απόγευμα, για περισσότερα πιέστε εδώ





Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κόλλησαν»…. στο ελληνικό μέλι οι Κινέζοι

Γιαννακοπούλου Φανή
Κέρδισε τις εντυπώσεις των Κινέζων επισκεπτών η ποιότητα και η γεύση του ελληνικού μελιού, καθώς είχαν την δυνατότητα, στα πλαίσια της 3ης Έκθεσης «Ελλάδος Γεύσεις» που πραγματοποιείται στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος στις 4-8 Μαρτίου, να θαυμάσουν αλλά και να δοκιμάσουν γευστικά και ποιοτικά προϊόντα.
Μετά τους Καναδούς μαθητές που έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων από την Έκθεση ήταν οι σειρά των Κινέζων να απονείμουν τα εύσημα στους Έλληνες παραγωγούς και να… τιμήσουν δεόντως τα προϊόντα τους. Έτσι, όχι μόνο τα δοκίμασαν, αλλά αγόρασαν μεγάλες ποσότητες, ενώ δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν για το πώς μπορούν να προμηθεύονται το ελληνικό μέλι στη χώρα τους, ώστε να το εντάξουν στη διατροφική τους κουλτούρα.

Η 3η Έκθεση «Ελλάδος Γεύσεις» που προάγει την ποιότητα και την εξωστρέφεια, κάνοντας γνωστά στα πέρατα του κόσμου τα ελληνικά προϊόντα ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, με το ωράριο λειτουργίας να παραμένει… σταθερό (9 πρωί – 9 το βράδυ).

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

Επειδή εμείς έχουμε το όνομα και εμείς έχουμε την χάρη, σας ανακοινώνουμε ότι για πρώτη χρονιά η εταιρεία μας Bee-Smart εκπαιδεύει όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά ή μη με την Μελισσοκομία στις μεθόδους και πρακτικές της.
ΗΜΕΡΕΣ:                Σάββατο    15/03/14: 17:00 – 21:00 (4 ώρες)
                               Κυριακή   16 /03/14: 10:00 – 16:00 (6 ώρες)

                              Σάββατο    29/03/14: 17:00 – 21:00 (4 ώρες)
                              Κυριακή    30/03/14: 10:00 – 16:00 (6 ώρες)

ΣΥΝΟΛΟ:               20 ώρες (8 ώρες θεωρία – 12 ώρες πρακτική) – 4 συναντήσεις
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι επισκέψεις στα μελίσσια θα διεξαχθούν σε άλλες ημερομηνίες που θα οριστούν από κοινού με τους εκπαιδευόμενους.

Μετά το πέρας των μαθημάτων, ο Μελισσοκόμος (άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας) θα έχει γνωρίσει το θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και θα μπορεί να διατηρήσει υγιή και δυνατά μελίσσια ώστε να μπορεί να παράγει τα δικά του μελισσοκομικά προϊόντα.

ΚΟΣΤΟΣ 60€

Περιλαμβάνει 20 ώρες εκπαίδευσης, καφέ & «τσιπουράκι» στα θεωρητικά μαθήματα,
εκπαιδευτικό υλικό & φυλλάδιο με τις ιδιότητες των προϊόντων μέλισσας.

*Σε ανέργους έκπτωση 25% 

Προκαταβολή 30 €

Μετρητοίς, στο κατάστημα μας Bee Smart ή κατάθεση σε λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς. Ενημερώστε μας για την κατάθεση σας.

Αριθμός λογαριασμού:  ΙΒΑΝ: GR77 0172 5190 0055 1906 7983 398
                             
Εξόφληση

Με το πέρας της πρώτης συνάντησης

Στους μαθητές μας προσφέρεται εκπτωση έως και 10% στην αγορά Μελισσοκομικών εφοδίων μέχρι του ποσού των 600 € (επιστροφή χρημάτων σεμιναρίου)!!!
                               
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ        Μέχρι 10 εκπαιδευόμενοι, σε κάθε τμήμα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ:       Επαγγελματίες μελισσοκόμοι

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:  Οδυσσέα Ελύτη 65, Πάτρα |  ΜΕΛΙΣΣΩΝΑΣ : απαραίτητα μελισσοκομική φόρμα & γάντια.



Bee Smart
Οδυσσέα Ελύτη 65, Πάτρα
Τηλ: 2610 332.000
www.bee-smart.gr | info@bee-smart.gr

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΕΤ: Ανακάλυψε μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση

Παρουσία αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες) διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων. σε μέλι που παράγεται στην Αρκαδία και ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρσή του, καθώς κρίθηκε μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.
Πρόκειται για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου παραγωγού κ.Μουρούτσου»,  με ημερομηνία λήξης 30.9.15, σε συσκευασία των 950g, που παράγεται στην Αρκαδία, το οποίο κρίθηκε ως μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.
Οι καταναλωτές που έχουν προμηθεύτεί μέλι της συγκεκριμένης παρτίδας καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Θέματα εκπαίδευσης για τη μελισσοκομία καλούνται να προτείνουν μελισσοκομικοί φορείς

Agronews
Η υλοποίηση των δράσεων «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» και «Εφαρμοσμένη Έρευνα» προβλέπεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, όπως αυτό έχει εγκριθεί για την τριετία 2014-2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός της δράσης «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων στο σύνολο της Επικράτειας πάνω σε τεχνικά, κυρίως, θέματα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
Μέχρι σήμερα τα υλοποιούμενα προγράμματα εκπαίδευσης μελισσοκόμων αφορούσαν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

■ Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρηση του - Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

■ Μελισσοκομικά φυτά - Τροφοδοσία των μελισσοσμηνών

■ Βασιλοτροφία - Παραγωγή βασιλικού πολτού

■ Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)

■ Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών

■ Προϊόντα της κυψέλης και συντήρηση τους

■ Τυποποίηση - Εμπορία - Προώθηση - Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

■ Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)

■ Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

■ Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων

■ Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)

Σκοπός της δράσης «Εφαρμοσμένη Έρευνα» είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, από τα  οποία θα προκύψουν αποτελέσματα που θα προάγουν την μελισσοκομία και θα  βοηθήσουν  στην βελτίωση  της  ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων  της μέλισσας και στην  καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών των μελισσών.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι σε συνεργασία με τους μελισσοκομικούς φορείς να καταγράψουν πιθανά θέματα εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και τις προτάσεις τους και να τις διαβιβάσουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Τα παραπάνω θέματα και προτάσεις θα διαβιβαστούν στο ΥΠ.Α.Α.Τ. μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Β. Νίκια, στο τηλ.:2731 3 63320

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Το μέλι σαν φάρμακο

 Το μέλι σαν φάρμακο


Το μέλι σαν φάρμακο
Από την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σύριοι και οι Χετταίοι είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μέλι αποκτούν πιο ζωηρό χρώμα, ενώ ο Πυθαγόρας διαπίστωσε ότι το μέλι εξαφανίζει τη σωματική κόπωση. Ο Δημόκριτος, ο οποίος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα, απέδωσε τη μακροβιότητά του στο μέλι λέγοντας ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που το τρώνε διατηρούν το νεανικό σφρίγος τους.

Αν και σε καμία περίπτωση τα προϊόντα της μέλισσας δεν είναι φάρμακα, ούτε μπορούν να τα υποκαταστήσουν, έχουν τη δυνατότητα να δράσουν συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει την ασθένεια που τον ταλαιπωρεί.

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ

Αρχικά, το μέλι έχει, σύμφωνα με το Έθνος, σημαντική αντιμικροβιακή δράση. Η ιδιότητά του αυτή έχει καταγραφεί σε αρκετές επιστημονικές μελέτες και αποδίδεται στην υψηλή ωσμωτικότητα, το χαμηλό pH και την περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλες ενώσεις. Το μέλι δεν είναι βιομηχανικό προϊόν και ως εκ τούτου η χημική σύστασή του διαφέρει ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχεται. Επιπλέον, επηρεάζεται από τις συνθήκες συλλογής του, την κατάσταση του μελισσιού και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν είναι όλα τα μέλια ίδια σε ό,τι αφορά την αντιμικροβιακή τους δράση. Αυτά που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις σε φαινολικά συστατικά καθυστερούν περισσότερο την ανάπτυξη των μικροβίων, ενώ όσο αυξάνεται η συγκέντρωση των συστατικών αυτών τα μικρόβια θανατώνονται. Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νερό, το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Οταν τοποθετείται σε πληγές βοηθά τον μολυσμένο ιστό να αφυδατωθεί αποτρέποντας την ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων.

ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ - ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ - ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οπως προαναφέρθηκε, η αναλγητική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του μελιού ήταν γνωστή στους αρχαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν κάθε είδους τραύμα είτε από ασθένεια είτε από τραυματισμό. Από τη δεκαετία του 1930 έχουν παρουσιαστεί έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι η επάλειψη μελιού ήταν επιτυχής σε ασθενείς που έπασχαν, μεταξύ άλλων, από αποστήματα, πληγές κατάκλισης, έλκη, φλύκταινες, λέπρα κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια, το μέλι «manuka» («ιατρικό» μέλι), το οποίο προέρχεται από το φυτό Scoparium leptospermum, χρησιμοποιείται σε χειρουργικές γάζες για την επούλωση πληγών από πλαστικές επεμβάσεις.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ

Η φλεγμονή αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάθε πληγή. Αν, ωστόσο, είναι εκτεταμένη ή παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Το μέλι καταπολεμά τις φλεγμονές χωρίς να προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό. Η αντιφλεγμονώδης δράση του έχει αποδειχθεί με βιοχημικές αναλύσεις, έρευνες σε πειραματόζωα και κλινικές έρευνες. Με την επάλειψη των πληγών με μέλι παρατηρείται υποχώρηση της φλεγμονής, υποχώρηση του οιδήματος γύρω από την πληγή και μεγάλη ελάττωση του πόνου.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ

Το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται, τα τελευταία χρόνια, στην επίδραση που έχουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες. Από την έρευνα έχει προκύψει ότι αυτές παίζουν ρόλο στην εκδήλωση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα και άλλες. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει σύστημα άμυνας το οποίο αποτελείται από αντιοξειδωτικές ουσίες, ένζυμα και άλλες, που περιορίζουν ή εκμηδενίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το μέλι περιέχει μεγάλο αριθμό συστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ποσότητα και το είδος τους εξαρτάται από τη φυτική και γεωγραφική προέλευση του μελιού. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα μέλια με πιο σκούρο χρώμα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.