Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Μπούλες στο χωριό

Μερικές πληροφορίες  απ' το χωριό μου στο οποίο τηρείται ακόμη το έθιμο της <μπούλας>.
 
Μικρά     παιδιά απο διάφορους <μαχαλάδες> η αλλιώς συνοικίες ντύνονται μπούλες(μασκαράδες) και πάνε απο σπίτι σε σπίτι πειράζοντας τους κατοίκους πίσω απο την κάλυψη της μάσκας.                  
Οι κάτοικοι για να αποφύγουν τα πειράγματα

κερνάνε τις μπούλες με διάφορα γλυκά, ποτα(συνήθως τσίπουρο)ακόμη και φαγητά .Οι μπούλες αφού κεραστούν ευχαριστούν τον σπιτονοικοκυρη κάνωντας χειραψία μαζί του γιατι  τις δέκτηκε στο σπίτι του και συμμετείχε και αυτός στο όλο <τελετουργικο> δίνοντας του υπόσχεση οτι θα τον ξαναεπισκεπτούν την επόμενη χρονιά .
Ο σπιτονοικοκύρης (η σπιτονοικοκυρά) απο την πλευρά του κάνει κάποιες απεγνωσμένες προσπάθειες να αναγνωρίσει ποιός κρύβεται πισω απο την κάθε μάσκα.Αυτό γίνεται κάνοντας στην μπούλα διάφορες ερωτήσεις αποσκοπώντας να ξεγελάστει και να  απάντησει η μπούλα σε κάποια ερώτηση.Συνήθως όταν είναι μικρής ηλικίας η μπούλα πέφτει στην <παγίδα> και απαντά με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται.Οι μεγαλύτερης ηλικίας μπούλες ειναι δύσκολο να αναγνωριστούν γιατί έχουν την εμπειρία.


Πολλές φορές επειδή οι μπούλες έχουν και διάφορα <όπλα>μαζί τους όπως πλαστικά ρόπαλα,γκλίτσες,μαγγούρες,αφρούς κ.α δίνουν και καμιά <ψιλή> σ' αυτούς που τις πειράζουν στην προσπάθειά τους να τις αναγνωρίσουν.
 
Το έθιμο αυτό κρατάει παρα πολλά χρόνια και για πολλούς συμβολίζει την αρχή της Σαρακοστής με τον πνευματικό αγώνα που πρέπει να κάνει ο καθένας μας ετσι ώστε να φτάσει στη πνευματική <Σταύρωση>και  <Ανάσταση> ρίχνοντας κάτω τη μάσκα της υποκρισίας κρύβοντας πίσω της τον <βρώμικο> άνθρωπο, αναδεικνύοντας τον <καθαρό> άνθρωπο απαλλαγμένο απο τα πάθη και τη πνευματική φθορά, δηλαδή τον <καθ΄ομοίωσιν>άνθρωπο.





 Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι απο το καφενείο του χωριού μου τραβηγμένες με κινητό.

Θα ήθελα τέλος να ευχηθώ σε όλους καλή Σαρακοστή και καλό πνευματικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου