Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΦΕΤ


Πρόστιμα ΕΦΕΤ σε 54 επιχειρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010, 17:19
Σε συνέχεια διενέργειας ελέγχου, κατόπιν καταγγελιών πολιτών, ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε σειρά παραβάσεων σε 54 επιχειρήσεις σε Αθήνα και επαρχία.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε κατοχή μη κανονικών, νοθευμένων, μη ασφαλών και ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων. Σε ορισμένες επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν μάλιστα και αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.


Τα πρόστιμα που επέβαλε ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχουν ως εξής:

1. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο – κυλικείο με την επωνυμία Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που βρίσκεται στο Αεροδρόμιο Σητείας (εντός αερολιμένα), διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.

2. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση εμπορίας κατεψυγμένων προϊόντων με την επωνυμία "ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ" ΦΡΑΔΕΛΑΚΗ ΑΡΕΤΗ που βρίσκεται στην οδό Μίνωος 68 στο Ηράκλειο Κρήτης, διότι διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση της επιχείρησης στις συστάσεις που είχαν γίνει σε προηγούμενο έλεγχο και ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών των ορθών πρακτικών υγιεινής.

3. Πρόστιμο € 3.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής & κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης με την επωνυμία "ΠΑΝΤΕ ΑΕ ΦΟΥΡΝΙΝ" που βρίσκεται στο 4,5 χλμ Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν : μη εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, αλληλομόλυνση και ανεπαρκή μέτρα προστασίας των τροφίμων κατά την παραγωγή και την αποθήκευση.

4. Πρόστιμο € 6.000 στο τυροκομείο με την επωνυμία ΓΑΝΤΖΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ που βρίσκεται στην Ε.Ο. Αγρινίου – Καλυβίων στο Αγρίνιο, διότι διαπιστώθηκαν : έλλειψη άδειας λειτουργίας, ύπαρξη κατοικίδιου ζώου στο χώρο της επιχείρησης, έλλειψη HACCP, μη εκπαιδευμένο προσωπικό και επιβλαβή – μη κανονικά για την ανθρώπινη υγεία τρόφιμα.

5. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος με την επωνυμία "ΒΕΚ" ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ ΑΒΕΕ που βρίσκεται στο Μικρό Δάσος στο Πολύκαστρο, διότι διαπιστώθηκαν : προβλήματα υποδομών, ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος HACCP και ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας.

6. Πρόστιμο € 20.000 στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία "ΓΕΥΣΗ ΕΠΕ – ΜΑΪΑΜΙ" που βρίσκεται στην οδό Θέτιδος 18 στην Καλαμαριά, διότι διαπιστώθηκαν : ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού και ελλιπής εφαρμογή των διαδικασιών HACCP.

7. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο τροφίμων με την επωνυμία ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΤΗΣ Ο.Ε. που βρίσκεται στο 2ο χλμ Ωραιοκάστρου - Νεοχωρούδας στο Ωραιόκαστρο, διότι διαπιστώθηκαν : πλημμελής υγιεινή, προβλήματα υποδομών και μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

8. Πρόστιμο € 6.000 στην καφετέρια – μπαρ με την επωνυμία ΞΑΝΤΙΔΗΣ – ΤΙΓΚΑΣ – ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Ο.Ε. που βρίσκεται στην οδό Αγίας Αναστασίας 5-7 στο Εμπορικό Κέντρο Μεσογειακός Κόσμος στην Πυλαία, διότι διαπιστώθηκαν : μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

9. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο με την επωνυμία Δ. ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΟΣ – Κ. ΚΑΝΟΝΙΔΗ και Σία Ο.Ε. "ΡΑΚΟΜΕΛΟ" που βρίσκεται στην οδό Σοφούλη 36 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν : μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα, μη σωστή διαρρύθμιση των χώρων των τροφίμων ώστε να επιτρέπεται ο καθαρισμός τους, μη ύπαρξη αποδυτηρίων, ελλιπείς συνθήκες καθαρισμού του προσωπικού και μη αναγραφή επί του τιμολογίου των κατεψυγμένων προϊόντων.

10. Πρόστιμο € 1.500 στην υπεραγορά με την επωνυμία ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ που βρίσκεται στην οδό Μ. Μπότσαρη 34 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν : αποκλίσεις στο σύστημα αυτοελέγχου και ορθού χειρισμού των τροφίμων.

11. Πρόστιμο € 3.000 στην επιχείρηση παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας με την επωνυμία ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ που βρίσκεται στο Ροδολίβο Σερρών στις Σέρρες, διότι διαπιστώθηκαν : παραβάσεις στα συστήματα ανιχνευσιμότητας και στους χώρους των τροφίμων.

12. Πρόστιμο € 3.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία MEΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ που βρίσκεται στη Νίκαια Λάρισας, διότι διαπιστώθηκαν : παραβάσεις στην υποδομή και τον εξοπλισμό και έλλειψη άδειας λειτουργίας.

13. Πρόστιμο € 2.000 στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ που βρίσκεται στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκαν : ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, ακατάλληλος εξοπλισμός, μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων και επέκταση του καταστήματος σε παρακείμενο χώρο χωρίς την έκδοση νέας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.

14. Πρόστιμο € 4.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ που βρίσκεται στην Βόλου και Αιγέα στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκαν : μη τήρηση των όρων αδειοδότησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

15. Πρόστιμο € 5.000 στην αποθήκη τροφίμων με την επωνυμία Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ που βρίσκεται 7ο χλμ Λάρισας – Τυρνάβου στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκαν : παραβάσεις στον εξοπλισμό και την υποδομή, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

16. Πρόστιμο € 2.000 στο καφενείο – σνακ μπαρ – ουζερί με την επωνυμία "ΝΕΑ ΛΕΥΚΑ" που βρίσκεται στην οδό Καραθάνου 30 στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκαν : ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού και έλλειψη ατομικών βιβλιαρίων υγείας.

17. Πρόστιμο € 2.000 στην κινητή καντίνα με την επωνυμία ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ που βρίσκεται στην Φαλάνη Λάρισας, διότι διαπιστώθηκαν : παραβάσεις στον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και μη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού.

18. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο παραγωγής πιτών με την επωνυμία "ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" που βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή συστήματος διασφάλισης ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές του HACCP.

19. Πρόστιμο € 20.000 στη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας με την επωνυμία "Β.Ι.Κ.Η. Α.Ε." που βρίσκεται στη Νέα Κερασούντα στη Φιλιππιάδα, διότι μετά από επώνυμη καταγγελία διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη ασφαλούς – ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμου (αλλοιωμένο αλλαντικό) το οποίο κατασχέθηκε και καταστράφηκε. Επίσης, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις των κανόνων υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού.

20. Πρόστιμο € 3.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία S/M ΛΑΡΙΣΑ που βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων 80 στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκε μη τήρηση των όρων αδειοδότησης.

21. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΦΕΡΡΑΙΟΣ που βρίσκεται στο Βελεστίνο Μαγνησίας, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

22. Πρόστιμο € 3.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΤΖΙΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ που βρίσκεται στο Μαραθέα Καρδίτσας, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής, εξοπλισμού και υποδομής της επιχείρησης.

23. Πρόστιμο € 1.500 στο καφέ – ουζερί με την επωνυμία ΞΩΛΙΑΣ που βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη 11 στην Καρδίτσα, διότι διαπιστώθηκαν : παραβάσεις στον εξοπλισμό της επιχείρησης και ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

24. Πρόστιμο € 3.000 στην επιχείρηση τυποποίησης και εμπορίας ελαίων & παραγωγής και εμπορίας μαργαρινών και μαγειρικών λιπών με την επωνυμία ΑΦΟΙ Κ. ΣΠΑΝΟΥ ΑΒΕΕ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ που βρίσκεται στην οδό Κρυστάλλη 8 στη Μεταμόρφωση, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας.

25. Πρόστιμο € 2.000 στο αναψυκτήριο με την επωνυμία ΣΙΜΙΓΔΑΛΑ ΔΗΜ. ΜΑΡΓΙΑΝΝΑ που βρίσκεται στη Λεωφ. Κηφισίας 10-12 στο Μαρούσι, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού.

26. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση συσκευασίας καφέ με την επωνυμία "COOL COFFEΕ" που βρίσκεται στη Φοινικιά Ηρακλείου, διότι δεν διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

27. Πρόστιμο € 4.000 στις κεντρικές αποθήκες Κρήτης της αλυσίδας Καρφούρ Μαρινόπουλος με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, διότι κατά τη φόρτωση του φορτηγού φορτώθηκαν προϊόντα με τρόπο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος επιμόλυνσης.

28. Πρόστιμο € 20.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην Λεωφ. 62 Μαρτύρων στο Ηράκλειο, διότι διαπιστώθηκαν : πώληση ψωμιού χωρίς την απαιτούμενη άδεια, πλημμελής εφαρμογή του HACCP σε ζητήματα υγιεινής και σοβαρές αποκλίσεις υγιεινής.

29. Πρόστιμο € 3.000 στο ψητοπωλείο με την επωνυμία ΠΑΜΠΟΥΞΙΔΟΥ ΘΕΩΝΗ "ΓΥΡΟΦΩΛΙΑ" που βρίσκεται στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκαν : κατοχή μη ασφαλών τροφίμων και έλλειψη άδειας λειτουργίας αποθηκευτικού χώρου.

30. Πρόστιμο € 3.000 στην επιχείρηση παρασκευής σαλατών και εδεσμάτων με την επωνυμία ΘΑΝΟΣ Π. και Σία Ο.Ε. "OSCAR" που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκαν : μη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων βάσει των αρχών του HACCP, μη εφαρμογή διαδικασιών ανιχνευσιμότητας και μη σωστή επισήμανση των προϊόντων.

31. Πρόστιμο € 40.000 στην επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου με την επωνυμία ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ που βρίσκεται στο 2ο χλμ Κιλκίς – Πολυκάστρου στο Πολύκαστρο, διότι κατόπιν καταγγελίας βρέθηκε προϊόν επισημασμένο ως καλαμποκέλαιο το οποίο, όπως προέκυψε από δειγματοληψία, βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο με ξένη φυτική λιπαρή ύλη.

32. Πρόστιμο € 20.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΠΕΝΤΕ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Διγενή Ακρίτα & Κύπρου στην Αργυρούπολη, διότι διαπιστώθηκαν : μη ορθές πρακτικές υγιεινής, αποκλίσεις σε σχέση με την υποδομή, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησης και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HACCP.

33. Πρόστιμο € 4.000 στο ιχθυοπωλείο με την επωνυμία ΚΑΛΦΑ ΣΜΑΡΩ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ που βρίσκεται στην οδό Θερμαϊκού 44 στην Καλαμαριά, διότι βρέθηκαν διακόσια κιλά και οκτακόσια γραμμάρια αλιευμάτων τα οποία είχαν καταψυχθεί από την επιχείρηση, στερούνταν υγειονομικών ή άλλων επισημάνσεων και είχαν συντηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

34. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΠΑΛΛΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ που βρίσκεται στην οδό Παπανικολάου 99 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε υπέρβαση της εγκεκριμένης για το κατάστημα δραστηριότητας (αρτοποιείο) που συνιστά "έλλειψη άδειας λειτουργίας" (παρασκευή και πώληση γλυκισμάτων). Επίσης, η εγκατάσταση δεν πληρούσε ορισμένες από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους χώρους των τροφίμων.

35. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο ξενοδοχείου με την επωνυμία ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝ. & ΤΟΥΡ. ΕΠ. Α.Ε. που βρίσκεται στην Πλ. Λεμονοπούλου 1 στην Ολυμπιακή Ακτή στην Κατερίνη, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που απαιτούν άμεση συμμόρφωση προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των παραγόμενων από την επιχείρηση τροφίμων.

36. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση προϊόντων με βάση το γάλα με την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΕ, που βρίσκεται στο 3ο χλμ Κατερίνης – Θεσσαλονίκης στην Κατερίνη, διότι διαπιστώθηκαν : μη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σύμφωνα με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και το σύστημα HACCP και παραγωγή, συσκευασία και διάθεση προς πώληση μη κανονικών – νοθευμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

37. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση προϊόντων με βάση το γάλα με την επωνυμία ΦΡΑΝΤΖΑΛΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ που βρίσκεται στην Πλ. Ηρώων 9 στο Σιδηρόκαστρο Σιντικής, διότι διαπιστώθηκαν : μη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και το σύστημα HACCP, παραγωγή προϊόντων που δεν προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας (με παράλληλη τροποποίηση των χώρων παραγωγής χωρίς έγκριση από την Αρμόδια Αρχή), μη τήρηση των κριτηρίων για το νωπό γάλα και μη λήψη μέτρων στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία για το νωπό γάλα που παραλαμβάνει η επιχείρηση, έλλειψη διαδικασίας ιχνηλασιμότητας για το λευκό τυρί άλμης και μια σειρά ευρημάτων (τουαλέτες προσωπικού, αποθήκευση βοηθητικών υλών στο εξωτερικό περιβάλλον) που δεν συνάδουν με τις αρχές ορθής βιομηχανικής πρακτικής και τις αρχές ορθής υγιεινής πρακτικής.

38. Πρόστιμο € 6.000 στην αποθήκη τροφίμων με την επωνυμία LEADER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ολύμπου 28 στο Καλοχώρι, διότι διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους χώρους των τροφίμων. Επίσης, ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν είχε προβεί στη θέσπιση και εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών του HACCP για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων.

39. Πρόστιμο € 8.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΚΡΕΑΤΑ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ηρώων 25 στη Νιγρίτα, διότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης είχε στην κατοχή του μη ασφαλή τρόφιμα – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν με αδρανοποίηση, οι χώροι του καταστήματος δεν ήταν καθαροί και σε καλή κατάσταση, ο εξοπλισμός που ερχόταν σε επαφή με το κρέας δεν ήταν καθαρός και σε καλή κατάσταση, δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής στην αποθήκευση – διατήρηση του κρέατος ώστε να προφυλάσσεται από επιμολύνσεις, δεν τηρούνταν οι κανόνες ατομικής υγιεινής, δεν παρέχονταν στους καταναλωτές οι πληροφορίες για την επισήμανση του βόειου κρέατος, δεν εφαρμοζόταν μια πάγια διαδικασία βάσει των αρχών του HACCP και δεν εφαρμόζονταν τα προαπαιτούμενα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης, ελέγχου επιβλαβών οργανισμών, ελέγχου θερμοκρασιών, υγείας και εκπαίδευσης προσωπικού.

40. Πρόστιμο € 2.000 στο αρτοποιείο με την επωνυμία ΒΑΚΑΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ που βρίσκεται στην οδό Ταβουλάρη 61 στα Γιαννιτσά, διότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους όρους αδειοδότησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, ακατάλληλος εξοπλισμός και μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής κατά τα στάδια πώλησης και διανομής των τροφίμων.

41. Πρόστιμο € 6.000 στην υπεραγορά με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στο 26ο χλμ Θεσσαλονίκης – Επανομής στην Επανομή, διότι μετά από καταγγελία που διαβιβάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή βρέθηκαν στον καταψύκτη της επιχείρησης προϊόντα ζωικής προέλευσης συνολικού βάρους δώδεκα κιλών τα οποία είχαν υποστεί ολική ή μερική απόψυξη. Τα προαναφερθέντα τρόφιμα χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

42. Πρόστιμο € 20.000 στην επιχείρηση προϊόντων με βάση το γάλα με την επωνυμία ΠΑΡΑΔΟΣΗ που βρίσκεται στο 3ο χλμ Ε.Ο. Κατερίνης – Παλαιού Κεραμιδίου στην Κατερίνη, διότι η εγκατάσταση δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους χώρους των τροφίμων, ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν είχε προβεί στη θέσπιση και εφαρμογή πάγιας διαδικασίας βάσει των αρχών του HACCP για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, η επιχείρηση δεν είχε καθιερώσει συστήματα και διαδικασίες που να διασφαλίζουν την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων αλλά και των συστατικών που ενσωματώνονται σε αυτά και η επισήμανση ορισμένων προϊόντων δεν ήταν σύμφωνη με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

43. Πρόστιμο € 1.500 στο αναπηρικό περίπτερο με την επωνυμία ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΙΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ που βρίσκεται στην Ακτή Μουτσοπούλου 72 στον Πειραιά, διότι διαπιστώθηκε η πώληση σάντουιτς με τα εξής στοιχειά επισήμανσης : "Στεργίου – Sandwiches Φρατζολάκι, Παριζάκι, Τυρί Ένταμ και Σως Μαγιονέζας σε αφράτο φρατζολάκι, ημερομηνία παραγωγής 11.11.08, Ανάλωση μέχρι : 17.11.08, Καθαρό Βάρος : 165 g, Εταιρεία Παραγωγής : Στεργίου Α.Ε., Κλεισούρας και Τατοΐου, Μεταμόρφωση Αττικής, 144 52, Εταιρεία Διανομής : Διανομές Στεργίου Α.Ε., τηλ. 210-6253600, www.stergiou.com, Σύνθεση : Αρτοσκεύασμα", παράβαση που συνιστά μη τήρηση των όρων αδειοδότησης.

44. Πρόστιμο € 8.500 στο παραδοσιακό καφενείο – εστιατόριο με την επωνυμία ΜΟΥΣΕΣ που βρίσκεται στην οδό Αγίου Φιλίππου 20 στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση ως προς : το χωροταξικό – χρονικό διαχωρισμό των διεργασιών παρασκευής των τροφίμων στο χώρου του παρασκευαστηρίου, την αποκατάσταση των φθορών του δαπέδου του παρασκευαστηρίου και τον καθαρισμό αυτού, τη συντήρηση των τοίχων του παρασκευαστηρίου, τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου αποδυτηρίων, την κατασκευή προθηκών αποθήκευσης σκευών και πιάτων, τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου πλύσης των σκευών με την ανάλογη σήμανση, την αποθήκευση των υλικών συσκευασίας σε ειδικά διαμορφωμένο αποθηκευτικό χώρο, την εφαρμογή κατάλληλου προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης στο χώρο του παρασκευαστηρίου, την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, τη διατήρηση των υλικών καθαρισμού σε ασφαλές και απομονωμένο μέρος και την τήρηση των προβλεπόμενων αρχείων τεκμηρίωσης. Επίσης, στην είσοδο του παρασκευαστηρίου υπήρχε έντονη μυρωδιά νερών αποχέτευσης. Διαπιστώθηκε ότι επί του δαπέδου είχε τοποθετηθεί πλαστικό δάπεδο κάτω από το οποίο ανευρέθησαν νερά αποχέτευσης. Η ύπαρξη τέτοιου είδους ρύπων αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφαλή παραγωγή τροφίμων. Τέλος, στο υπόγειο του καταστήματος, μας υποδείχθηκε ένας χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται ως προπαρασκευαστήριο από την επιχείρηση κατά παράβαση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος.

45. Πρόστιμο € 4.500 στο παραδοσιακό καφενείο – εστιατόριο με την επωνυμία ΜΟΥΣΕΣ που βρίσκεται στην οδό Αγίου Φιλίππου 20 στην Αθήνα, διότι σε δεύτερο επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο χώρος των αποδυτηρίων δεν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος, ο χώρος πλύσης των σκευών δεν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος με την ανάλογη σήμανση, δεν εφάρμοζε αποτελεσματικό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης στο χώρο του παρασκευαστηρίου, δεν είχε προβεί στην εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, δεν τηρούσε αρχείο καταγραφής θερμοκρασιών και αρχείο με τον Οδηγό Υγιεινής Νο 1 για τις Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης και Ζαχαροπλαστικής και το Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και το Χειρισμό των Τροφίμων και η παγομηχανή εξακολουθούσε να βρίσκεται στο ίδιο χώρο με τη διαφορά ότι η σύνδεσή της με το δίκτυο ύδρευσης γινόταν από το χώρο του παρασκευαστηρίου του καταστήματος και όχι από τη βρύση του προθαλάμου του αποχωρητηρίου.

46. Πρόστιμο € 3.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ – Ο ΜΠΑΜΠΗΣ που βρίσκεται στην οδό Γ. Κονδύλη 11 στη Γλυφάδα, διότι βρέθηκαν στο ψυγείο καταψύξεως στην υπόγεια αποθήκη του εν λόγω καταστήματος πενήντα κιλά παραπροϊόντων αμνοεριφίων (συκωταριές, έντερα, μπόλιες) εγχώρια, νωπά, ευρισκόμενα σε κατάσταση καταψύξεως, τα οποία ήταν συσκευασμένα σε νάιλον σακούλες. Τα προαναφερθέντα τρόφιμα χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

47. Πρόστιμο € 2.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Νιρβάνα & Ρεγκούκου στους Αγίους Αναργύρους, διότι μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι το προϊόν της καταγγελίας πωλούνταν στο κατάστημα στο τμήμα των βιολογικών προϊόντων. Στις προθήκες πώλησης βρέθηκαν σαράντα τεμάχια, βάρους εκατό γραμμαρίων έκαστο. Η κάθε συσκευασία έφερε την εξής επισήμανση :

Έμπροσθεν : "ΚΑΟΚΑ, Noir Eclats de Fèves, chocolat noir aux èclats de fèves de cacao 61% cacao, Organic dark chololate with roasted cocoa beans 61% cocoa solids, Net Weight. 3.5 oz – 100 g e".

Όπισθεν : "GR ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΚΑΟ – 61% κακάο minimum – Συστατικά : Πατέ κακάο* - Ξανθή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου* -Βούτυρο κακάο* - Ψημένοι και καραμελώμενοι σπόροι κακάο* 10% (σπόροι κακάο*, ξανθή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου*) - Γαλακτοποιητής : Λεκιθίνη ηλίανθου. Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος μεταξύ 16 και 18 βαθμούς Κελσίου. * 100% βιολογικής καλλιέργειας. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΧΝΗ ΑΠΟ ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ, ΣΟΓΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΑΥΓΑ, ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΑ. Ημερομηνία Λήξης : 08 2009 L7243. Made by KAOKA S.A.S. – Centre D’ Affaires Le Laser – Z.A. De Fontvert F 84130 Le Pontet – France".

Έγινε δέσμευση των τεμαχίων σοκολάτας που βρέθηκαν λόγω του ότι δεν αναγράφονταν επί της συσκευασίας το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή του πωλητή στην Ελληνική Γλώσσα.

48. Πρόστιμο € 4.000 στο γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. "ΣΤΑΝΗ" που βρίσκεται στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 10 στην Αθήνα, διότι στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε στην επιχείρηση που αφορά :

α) σε μέλι χύμα

β) σε συσκευασμένο μέλι με στοιχεία επισήμανσης : "Ντόπιο Θυμαρίσιο Μέλι, ‘’Μαυρί – ΚΩΣ’’, Παραγωγός : Δρόσου – Ανθούλη Διονυσία, Κέφαλος, Κως …"

γ) σε συσκευασμένο μέλι με στοιχεία επισήμανσης : «ΜΕΛΙ ΑΓΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Κωνοφόρων, θερμανθέν εξήχθη δια φυγοκεντρήσεως, ΡΑΓΕΩΡΓΟΣ κ’ ΣΙΑ Ο.Ε., Κοτοπούλη 10, Αθήνα …"

διαπιστώθηκε :

α) δείγμα “μελιού” μη κανονικό – νοθευμένο γιατί παραπλανά τον καταναλωτή αφού πρόκειται για μείγμα μελιού με σιρόπι (σε ποσοστό τουλάχιστον 70%) με κύριο συστατικό την σακχαρόζη

β) δείγμα μελιού μη κανονικό – νοθευμένο γιατί πρόκειται για μέλι που έχει αναμιχθεί με 17,4% ισογλυκόζη, είναι μέλι ζαχαροπλαστικής και οι αυτοτελείς συσκευασίες (γυάλινα βάζα) εκ των οποίων ελήφθη το δείγμα δεν ανέγραφαν την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή τον αριθμό παρτίδας

γ) δείγμα μελιού μη κανονικό γιατί η αναγραφόμενη ένδειξη "ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ" παραπλανά τον καταναλωτή παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο μέλι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν όλα τα μέλια της ίδιας κατηγορίας και στη συσκευασία δεν αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή ο αριθμός παρτίδας.

49. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΒΩΣΣΟΣ ΧΡ. ΣΩΤΗΡΗΣ που βρίσκεται στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 150 στη Δάφνη, διότι στο χώρο παρασκευής οι χρησιμοποιούμενοι ψυκτικοί θάλαμοι ήταν πεπαλαιωμένοι και ακάθαρτοι, χωρίς την αναγκαία συντήρηση (χαλασμένα λάστιχα, ιδιαίτερα οξειδωμένες επιφάνειες, κλπ). Σε όλους τους ψυκτικούς θαλάμους υπήρχε αταξία και τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν ήταν επαρκώς καλυμμένα. Στον αποθηκευτικό υπόγειο χώρο οι χρησιμοποιούμενοι ψυκτικοί θάλαμοι ήταν πεπαλαιωμένοι και ακάθαρτοι, χωρίς την αναγκαία συντήρηση (χαλασμένα λάστιχα, ιδιαίτερα οξειδωμένες επιφάνειες, κλπ). Ομοίως σε όλους τους ψυκτικούς θαλάμους υπήρχε αταξία και τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν ήταν επαρκώς καλυμμένα. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν βρώμικα χαρτόνια στο πάτωμα μπροστά από τους πάγκους παρασκευής, λιμνάζοντα νερά και το δάπεδο έφερε φθορές και ήταν ακάθαρτο με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ο ικανοποιητικός καθαρισμός του. Επίσης, στην οροφή του υπογείου υπήρχαν εστίες ανάπτυξης μούχλας.

50. Πρόστιμο € 10.000 στο ιχθυοπωλείο με την επωνυμία ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΕΟΛΜΙΣΙΑΝ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ που βρίσκεται στην Κεντρική Ιχθυαγορά (Βαρβάκειος Αγορά) στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκε παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα (ανακριβής δήλωση ποιότητας και τόπου προέλευσης καλαμαριών) καθώς οι ενδεικτικές πινακίδες πώλησης των καλαμαριών ανέγραφαν "ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΝΤΟΠΙΑ ΤΡΥΦΕΡΑ" ενώ βάσει των δελτίων αποστολής και των κιβωτίων που βρέθηκαν στο υπόγειο διαφαίνεται ότι τα συγκεκριμένα αλιεύματα ήταν εισαγωγής από τρίτες χώρες (Ινδία, Ινδονησία) και διακινούνταν κατεψυγμένα. Επίσης, τα αλιεύματα στις προθήκες πώλησης του καταστήματος δεν ήταν καλυμμένα με πάγο και τα χαρτοκιβώτια που ανευρέθησαν στο υπόγειο με τα κατεψυγμένα καλαμάρια εισαγωγής διατηρούνταν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επιπλέον ο μοναδικός ψυκτικός θάλαμος του υπογείου ήταν εκτός λειτουργίας αν και περιείχε κατεψυγμένα αλιεύματα σε χαρτοκιβώτια που περιείχαν κεφαλόποδα (σουπιές κλπ) τα οποία αποψύχονταν βραδέως και κατά τον έλεγχο ήταν σε επιφανειακή απόψυξη.

51. Πρόστιμο € 8.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων – αρτοποιείο με την επωνυμία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ – ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ της "Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε." που βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 467 στη Νέα Χαλκηδόνα, διότι το τμήμα τελικής συσκευασίας των παραγόμενων τροφίμων (κρουασάν) επικοινωνεί στο επάνω μέρος τόσο με το χώρο λιανικής πώλησης της υπεραγοράς (στο κτίριο της οποίας στεγάζεται) όσο και με το παρασκευαστήριο αυτών, γεγονός που ευνοεί την αερόφερτη μόλυνση των συσκευαζόμενων τροφίμων από τους παρακείμενους χώρους. Επίσης, στο χώρο παραγωγής και συσκευασίας, ανιχνεύτηκαν ιπτάμενα έντομα. Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες ήταν τοποθετημένες πολύ κοντά στα παράθυρα από τα οποία εισερχόταν άπλετο φως με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς (ιπτάμενα έντομα) κατά την διάρκεια της ημέρας.

52. Πρόστιμο € 4.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Κανάρη 6 στο Κολωνάκι στην Αθήνα, διότι στην αποθήκη το ασανσέρ μεταφοράς των τροφίμων παρουσίαζε φθορές, το πάτωμα και οι τοίχοι της αποθήκης εμφάνιζαν εκτεταμένες φθορές που καθιστούν δύσκολο τον καθαρισμό, σε πολλά διαφορετικά σημεία βρίσκονταν ακατάλληλα προϊόντα χωρίς την ανάλογη επισήμανση, στο πάτωμα υπήρχαν γόπες και διαφόρων ειδών σκουπίδια και επικρατούσε πλήρη αταξία. Τα περισσότερα τρόφιμα στον χώρο της ξηράς αποθήκης ήταν τοποθετημένα απευθείας στο δάπεδο χωρίς να υπάρχουν ράφια.

53. Πρόστιμο € 16.000 στην επιχείρηση αντιπροσώπευσης – εισαγωγής ζαχαρωδών προϊόντων με την επωνυμία SERAL A.E. που βρίσκεται : η νέα αποθήκη στη θέση Ρικιά – η παλαιά αποθήκη στην Αγίας Παρασκευής στον Ασπρόπυργο, διότι στην παλαιά αποθήκη βρέθηκαν 299 κιλά καραμέλες μάνγκο με κρέμα γάλακτος, σε συσκευασία των 140 g με την εμπορική ονομασία ”Permen Creamy Mango & Cream” και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 07/10/2006. Τα τρόφιμα αυτά κατασχέθηκαν λόγω υπέρβασης του χρόνου διατηρησιμότητας. Τα ανωτέρω μη ασφαλή τρόφιμα καταστράφηκαν στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στις 19/11/2008. Η καταστροφή αυτή έγινε χωρίς την παρουσία κλιμακίου ελέγχου του ΕΦΕΤ και την έκδοση σχετικού για την μεταφορά των μη ασφαλών τροφίμων προς τον τόπο προορισμού τους πιστοποιητικού – άδειας διακίνησης μη ασφαλών τροφίμων. Για τη διερεύνηση των αναφερόμενων στη σχετική καταγγελία (έλλειψη άδειας & υγειονομικοί όροι) ζητήθηκε από την επιχείρηση να προσκομίσει άδειες λειτουργίας τόσο για την παλαιά όσο και για τη νέα αποθήκη που χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση των προϊόντων της. Διαπιστώθηκε ότι, κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου, οι συγκεκριμένες αποθήκες λειτουργούσαν ως αποθήκες τροφίμων χωρίς την ύπαρξη σχετικής άδειας λειτουργίας.

54. Πρόστιμο € 4.000 στην εγκατάσταση παραγωγής γιαουρτιού, ρυζόγαλου, κρέμας, ζελέ, μουσταλευριάς με την επωνυμία Γ. Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε. που βρίσκεται στη θέση Βενιζα – Ζαπανι, ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας, διότι η μελέτη HACCP που υπήρχε στην επιχείρηση δεν εφαρμοζόταν από το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου