Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

 Ύστερα απο σκέψη και με την παρότρυνση ορισμένων φίλων ανέβηκα στην Αθήνα να παρακολουθήσω το φεστιβάλ μελιού,προϊόντων μέλισσας και διαφόρων άλλων παραδοσιακών και όχι μόνο προϊόντων.Ομολογώ οτι σε γενικές γραμμές ήταν καλό με πολλά όμως παρατράγουδα και θα εξηγήσω παρακάτω...Μόλις μπήκαμε στην κεντρική είσοδο είδαμε οτι υπήρχαν δύο αίθουσες οπου διεξαγόταν το φεστιβάλ.Έμπαινες απο τη μία και έβγαινες απο την άλλη και υπήρχε ένα είδος διαχωριστικού που σε οδηγούσε στην πρώτη αίθουσα,στην πορεία δηλ.που έπρεπε να πάς.
 Ξεκίνησε λοιπόν η παρέα και αρχίσαμε να κοιτάζουμε ένα ένα περίπτερο χωρίς να βιαζόμαστε.Οι εκθέτες απο την στιγμή που μπήκαμε μέχρι τη στιγμή που βγήκαμε ήταν ευγενέστατοι με άψογη συμπεριφορά(πλήν μιας παραφωνίας απο μεγάλη εταιρεία μελισσοκομικών ειδών)σωστοί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.Όλο κεράσματα με μέλι,με ρακί,με παστέλια κλπ,μείναμε όλοι στη παρέα πολύ ευχαριστημένοι και αυτό οφείλω να το τονίσω ιδιαίτερα.
 Μόλις τελειώσαμε απο την πρώτη αίθουσα και περάσαμε στη δεύτερη απορήσαμε απο τα πρώτα κιόλας περίπτερα.Να σου τα τυριά...,τα παξιμάδια....,οι μπουγάτσες απο τις Σέρρες(νοστιμότατες!!!)...,τα κάστανα....,οι χειροποίητες τυροπιτες κλπ.Η δεύτερη αίθουσα μου φάνηκε περισσότερο σα .... λαϊκή.Εκείνο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν οτι το σύνολο των περιπτέρων ήταν απο την Κρήτη με ελάχιστες εξαιρέσεις.Ένα άλλο που μας έκανε μεγάλη  εντύπωση ήταν οτι είδαμε μέλι βανίλια ελάτης απο ..... Κρήτη.
  Βγαίνοντας και απο τη δέυτερη αίθουσα υπήρχε μια έντονη λογομαχία μεταξύ των εκθετών της πρώτης και της δεύτερης αίθουσας για τον εξής λόγο:ενώ στην είσοδο της έκθεσης έπρεπε να ακολουθήσεις μια προδιεγραμμένη πορεία,μερικοί εξυπνάκηδες θα ΄λεγα της δεύτερης αίθουσας ξήλωσαν κάτι κολονάκια με κορδέλες μπερδεύοντας τον κόσμο να παεί πρώτα στη δεύτερη αίθουσα και μετά στη πρώτη.Το θέμα είναι ότι η α΄ αίθουσα αφορούσε κυρίως το σκοπό που έγινε το φεστιβάλ. Επίσης κάποιοι φίλοι εκθέτες μου είπαν ότι στη β΄ αίθουσα οι συνάδελφοί τους πλήρωσαν απο ελάχιστα έως καθόλου χρήματα,πράγμα το οποίο δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.Αν είναι όμως αλήθεια το μόνο που έχω να πώ είναι ....ντροπή και αίσχος στους ντζαπαντζήδες που ήθελαν και την πιτα ολόκληρη και το σκύλο... χορτάτο.
 Συνεχίζοντας ήθελα να πώ μερικές σκέψεις.Σε γενικές γραμμές θα ΄λεγα οτι άξιζε περισσότερο απο πέρσι,είχε πάρα πολύ κόσμο και πολλά και <<διάφορα>> περίπτερα απο μέλι μέχρι ....κατσαρόλες και τυριά.Όσον αφορά τα μηχανήματα δεν είδαμε κάτι το διαφορετικό, κάτι το καινούργιο.Επίσης μας παραξένεψε το γεγονός οτι δεν υπήρχαν κατασκευαστές κυψελών απο το Μέτσοβο και τη βόρεια γενικά Ελλάδα όπως στα πρώτα φεστιβάλ.Επίσης μας έκανε εντύπωση όχι τόσο η ποικιλία των μελιών(αρκετά μεγάλη) όσο το έυρος των τιμών λ.χ το θυμάρι το βρήκαμε απο 6 (καλα βλέπετε!!!) έως 15 ευρώ,το ίδιο περίπου το ρείκι (6 - 12ε),το ανθόμελο (5 - 10ε) κλπ. Ένα άλλο είναι οτι η οικονομική κρίση φαινόταν με το που έφτανες στο φεστβάλ....λίγες σακούλες με ψώνια,παζάρια για χαμηλές τιμές,στα δύο μέλια ένα τρίτο δώρο κ.α.Ένας φίλος εκθέτης μου είπε ότι οι πωλήσεις μελιού ήταν πεσμένες και τα έξοδα για το περίπτερο πολλά.
  Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω στα θετικά και οι συναντήσεις που έγιναν με καλούς φίλους απο διάφορα μέρη καθώς και η παρακολούθηση των σεμιναρίων της έκθεσης με ενδιαφέροντα θέματα.
   Παρακάτω παραθέτω λίγες φωτογραφίες απο την έκθεση:

 Περιεργάζοντας τις νέου τύπου πλαστικές κυψέλες που ομολογουμένως έμεινα έκπληκτος απο τις δυνατότητες που προσφέρουν στο μελισσοκόμο.Ένα μεγάλο μπράβο στην  TECNOSETBEE!!!









 Εδώ ο αξιοσέβαστος παπα-Βαγγέλης Καρακάσης!!!

Ο φίλος Βασίλης Αλιχός η αλλιώς:
http://alichosbees.blogspot.gr/


     Εδώ η παρέα απο τη Πάτρα!


Συναντήσαμε και τον αγαπητό φίλο Άνθιμο Σιγκούδη http://beeclubpellas.blogspot.gr/ με το φίλο του Σπύρο Γιαννακόπουλο,δυστυχώς απο τη χαρά μας ξεχάσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες.







 H συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγαλη όπως φαίνεται και απο τις φωτογραφίες.



        Τα τυριά και τα παξιμάδια είχαν την τιμητική τους στην είσοδο της β΄ αίθουσας.



Εδώ γινόταν το μπέρδεμα των επισκεπτών.



 Ύστερα απο αρκετή ώρα περιήγησης παρακολουθήσαμε και κάποια σεμινάρια στην αίθουσα συνεδρίων του εκθεσιακού κέντρου.
Ομολογουμένως είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!!!














6 σχόλια:

  1. Μπράβο για την περιγραφή και την ξενάγηση στην έκθεση.Για εμάς που για διαφόρους λόγους δεν πήγαμε ήταν πλήρως κατατοπιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Μάρκο και φίλε ανώνυμε έκανα μια όσο το δυνατόν αντικειμενικη προσπάθεια να περιγράψω το γεγονός στην πραγματική του διάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα καλά . πολύ καλές τιμές για κάποιες αγορές εξαρτημάτων μελισσοκομίας .την περιφέρεια του βορίου αιγαίου την είχαν πετάξει στο τέλος της έκθεσης ,οι διάδρομοι στο πρώτο κτίριο ήταν πολύ στενοί και κάποιοι σε ζάλιζαν προσπαθώντας να δοκιμάσεις το μέλι τους .Την Κυριακή λόγο βροχής το πάρκιν ήταν γεμάτο λάσπες .το ωράριο της ημερίδας ήταν διαφορετικό από το βιβλίο του προγράμματος ,έλεγε απόγευμα και έγινε πρωί. Πολύ καλά τα σύκα από την Αιδηψό. Περιμένουμε την επόμενο φεστιβάλ μελιού το 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα επαναλάβω αυτό που είπε ο αγαπητός Μάρκος,συγχαρητήρια!!!

    Σου "έκλεψα" μερικές φωτογραφίες για το blog μου και το Face.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Βαγγέλη ευχαριστώ!Είχα βγάλει και άλλες φωτοτογραφίες οσον αφορά το μέλι και τη γύρη,δεν τις έβαλα στο μπλόγκ διοτί ήθελα να ρίξω το βάρος στο φεστιβάλ και λιγότερο στα στα σεμινάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή