Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τι κάνει η ανάγκη!!!

Με αφορμή  ένα συνάδελφο είπα να κάνω αυτή την ανάρτηση.Λοιπόν,σε αυτά τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με τη μελισσοκομία άκουγα συνεχώς για ένα είδος μελιού τα χειρότερα σχόλια απο συνάδελφους μελισσοκόμους,όπως "το βρωμόμελο","η μαυρίλα","το μυρμηγκόμελο",κ.λ.π.Αυτό το μέλι δεν είναι άλλο απο το μέλι βελανιδιάς.Φέτος που η Βυτίνα δεν πήγε καθόλου καλά και πραγματικά δεν ξέρω πόσο καλά πήγαν και τα έλατα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,ξαφνικά γέμισαν τα δρυοδάση με μελίσσια.Χάμος στον δρύ,χιλιάδες μελίσσια που ούτε είχες φανταστεί!!!Όλη η Βυτίνα ,Βλασία,Χελμός κ.α στο δρύ.                                          
 Ο δρύς απο το πουθενά έγινε ο απο μηχανής θεός των μελισσοκόμων.Ρωτώντας αρκετούς συναδελφους μελισσοκόμους τι τους έκανε να πάνε στα τζέρα απάντησαν -"η μειωμένη έως ανύπαρκτη παραγωγή άλλων ανθοφοριών".Συμφωνώντας και εγώ με αυτή την απάντηση και βλέποντας τόσα χρόνια την αρνητικότητα και αποστροφή προς αυτό το μέλι(δρυός) -κακώς κατα  τη γνώμη μου- άντε τώρα πρώτα ο Θεός , αν πάει καλά η παραγωγή απο εδώ και πέρα, να πείσεις τους πελάτες σου που τόσα χρόνια έτρωγαν εδώ τουλάχιστόν στην περιοχή μου έλατο ότι το δρυόμελο-μαυρόμελο-μυρμηγκόμελο είναι εξίσου καλό σαν το έλατο.
Αυτά όλα τα αναφέρω γιατί βλέπω οτι υπάρχει ένα είδος παραπληροφόρησης και έλλειψης γνώσεων απο μεριά των μελισσοκόμων προς άλλες μελιτοφορίες εκτός των δικών του.Δηλαδή υπάρχει έντονη η αντίληψη ότι το μέλι που βγάζουμε απο μία μελιτοφορία καθε (πχ έλατο,θυμάρι,ευκάλυπτος κ.α) είναι το καλύτερο,το νούμερο ένα ,το αδιαπραγμάτευτο και οτι συνεπάγεται...Τελειώνοντας ήθελα να πώ οτι η φετινή χρονιά έχει δύο πολύ καλά αποτελέσματα για τους μελισσοκόμους: 1) η φράση "οσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" αργά η γρήγορα θα πέσει στην κεφάλα μας και 2) είναι καιρός να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο-κούτσουρο.

12 σχόλια:

  1. Μπράβο Θοδωρη,καυστικός αλλα σωστός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεοδωρε μην ασχολεισαι δεν προκειται ποτε να πεισεις ενα ξεροκεφαλο.
    Σε ερωτηση μας στο Απθ οταν ξεκινουσαμε πιο ειναι το καλυτερο μελι,ο Θρασυβουλου μας ειπε,το μελι που βγαζει η μελισσα.Ηθελε να τονησει δηλαδη οτι το ανοθευτο και ανεπεξεργαστο μελι ειναι το καλυτερο ανεξαρτητα απο ανθοφορια.
    Στο ερωτημα εχει απαντησει παλαιoτερα ο ixnilatis ,δες το παρακατω post.

    http://ixnilatis33.blogspot.gr/2011/01/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα όσο για το μέλι δρυός θεωρώ ότι είναι ένα άριστο μέλι με πλούσια ιχνοστοιχεία. Είναι λάθος οι μελισσοκόμοι να μπαίνουν στην διαδικασία σύγκρισης μελιών, όλα είναι εξίσου καλά αρκεί να παράγονται με ορθές μελισσοκομικές πρακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θοδωρή Καλημέρα και καλό μήνα.Όντως έτσι έχουν τα πράγματα με τους μελισσοκόμους.Όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή από ένα είδος μελιού τότε είναι το καλύτερο.
    Τουλάχιστον απ' την μεριά μου αυτό λέω στους πελάτες και όχι μόνο δλδ οτι όλα τα μέλια είναι εξίσου καλά γιατί κάνουν την σύγκριση σε σχέση με το θυμαρίσιο.
    ΑΡΚΕΙ να μην είναι μέλι από τάϊσμα δλδ νοθευμένο.
    Το θυμαρίσιο είνα ας πούμε ότι είναι η αντιστοιχία της συναγρίδας στα ψάρια που είναι πιό ακριβή γιατί είναι δυσεύρετη να την πιάσουν οι ψαράδες όχι οτι είναι ωφελημότερη από τον ...γαύρο.Η διαφορά είναι οτι δεν μπορούν να ανακατέψουν την συναγρίδα με τον γαύρο ενώ τα μέλια δυστυχώς τα κάνουν λίγο αχταρμά και όχι μόνο οι μέλισσες.Πάρε παράδειγμα διάφορα θυμαρίσια μέλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο Πού τα βρίσκουν;Από τα Κυκλαδωνήσια που επίσημα ξέρω ΚΑΝΕΙΣ δεν δίνει σε εταιρίες δλδ σε χονδρεμπόρους για να πάρουν όποτε πάρουν 5,6€ το κιλό.Βέβαια δεν ξέρω σε άλλα μέρη που βγάζουν θυμαρίσιο μέλι τί γίνεται.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ΄στε καλά κύριε Μάρκο ετσι ειναι τα πράγματα!ένα ωραίο link εστειλε και ο φίλος Φόρης απο τον ιχνηλάτη.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα στην παρέα ! Είναι σωστά αυτά που λέτε όλοι ,με λίγα λόγια όλοι οι μελισσοκομοι πρέπει να προσέξουμε τι λέμε ,δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το σήμερα απλά και το αύριο .Γιατί αν εμείς ξεχνάμε τι λέμε ο πελάτης όχι και μετα είναι αργά ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή