Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Δική του ταυτότητα θέλει το κρητικό μέλι

Οριστικοποιήθηκε ο φάκελος προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από μελισσοκόμους Κρήτης.
Σύντομα ο φάκελος θτου μελιού Κρήτης ΠΟΠ θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τους μελισσοκόμους και τοπικούς φορείς της Κρήτης.Σύντομα ο φάκελος θτου μελιού Κρήτης ΠΟΠ θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τους μελισσοκόμους και τοπικούς φορείς της Κρήτης.
Με την καταχώρηση του μελιού Κρήτης στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, στόχος είναι να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, να έχει δηλαδή ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), για να είναι σίγουρος ο καταναλωτής για την ποιότητα του μελιού που αγοράζει και για να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση του ονόματος της Κρήτης στη διοχέτευση αγνώστου προελεύσεως μελιού στην αγορά.
Αυτά συζητήθηκαν στο 3ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, κατά το οποίο οριστικοποιήθηκε ο φάκελος που θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξεταστεί, με την ελπίδα να εγκριθεί.
«Δεν είναι δυνατόν στην Αθήνα να πουλιέται κρητικό μέλι το οποίο παράγεται στη Βουλγαρία. Εδώ και έξι χρόνια αναλύουμε τα κρητικά μέλια, ξέρουμε την ποιότητα και την ιδιομορφία του. Στο 2ο παγκρήτιο συνέδριο στην Ιεράπετρα πήραμε δείγματα μελιού από την Κρήτη και τα έχουμε αναλύσει και πλέον έχουμε την τελική απόφαση για την υποβολή του φακέλου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Θρασυβούλου, Καθηγητής μελισσοκομίας  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του φακέλου της αίτησης. «Ο φάκελος θα περάσει και θα έχει το μέλι την ταυτοποίηση ΠΟΠ. Αυτό σημαίνει προστασία, η ποιότητα του μελιού θα διαφημιστεί ακόμη περισσότερο, οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι ότι το μέλι που αγοράζουν έχει αυτά τα ποιοτικά κριτήρια αφού θα είναι ένα συνεχές ελεγχόμενο προϊόν και οι παραγωγοί θα είναι πιστοποιημένοι».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μελισσοκόμων Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης, τόνισε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για άλλη καθυστέρηση. «Πάρα πολλά μέλια και πωλούνται πολλαπλάσια στην αγορά με την επωνυμία του κρητικού. Εκμεταλλεύονται το όνομα της Κρήτης. Πρέπει αυτό να σταματήσει.
Η μελισσοκομία θα μπορέσει να αποτελέσει διέξοδο αλλά με προϋπόθεση να προστατεύουμε κι εμείς το προϊόν μας», σημείωσε.
http://www.goodnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου