Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΛΙ

Ένα εργαλείο αρκετά χρήσιμο στον μελισσοκόμο είναι και το διαθλασίμετρο.Το διαθλασίμετρο είναι ένα οπτικό όργανο το οποίο μετρά το ποσοστό υγρασίας στα διάφορα υγρά μίγματα με τη βοήθεια
του φωτός.Στην προκειμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για το μέλι γιατί αυτό μας αφορά όλους.Δεν θα μιλήσω λεπτομερώς για την δουλειά αυτού του οργάνου γιατί έχουν ήδη γραφεί πολλά απο συναδέλφους μελισσοκόμους.Θα μιλήσω μόνο για το πως μπορούμε να το ρυθμίσουμε για να έχουμε όσο  
το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
 Λοιπόν πρίν ξεκινήσουμε να βάλουμε μέλι για να
δούμε την υγρασία θα πρέπει να το καλιμπράρουμε
όπως λέμε.Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται 1-2 φορές το χρόνο.Η ρύθμιση είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται ως εξής:
Παίρνουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατα προτίμηση δικό μας και βάζουμε 2-3 σταγόνες μπροστά στο φακό.Αφού βάλουμε το λάδι και κλείσουμε το ειδικό διάφανο καπάκι αφήνουμε να περάσουν 30 δευτερόλεπτα και έπειτα κοιτάζουμε προς μία πηγή φωτός.Επειδή μιλάμε για υγρασία θα πρέπει να βλέπουμε την τελευταία στήλη που γράφει ''water" και το ποσοστό υγρασία κυμαίνεται απο 12-27%.Μόλις κοιτάξουμε στο φώς θα πρέπει το γαλάζιο χρώμα να το φέρουμε στον αριθμό 27 και αυτό γίνεται με το να γυρίσουμε μια βίδα η οποία υπάρχει στο επάνω μέρος του οργάνου .Γυρίζοντας  λοιπόν τη βίδα θα παρατηρήσουμε οτι μετακινούνται οι αριθμοί πάνω η κάτω.Εμείς απλά προσπαθούμε να φέρουμε το τέλος της μπλέ γραμμής σε απόλυτη ευθεία με τον αριθμό 27. Έπειτα μπορούμε να μετρήσουμε την υγρασία του μελιού μας.

Εδώ τώρα πρέπει να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:To διαθλασίμετρο δεν είναι ένα όργανο απόλυτης ακρίβειας,μιλάμε πάντα κατα προσέγγιση.Η ρύθμιση που ανέφερα παραπάνω αφορά το ποσοστό υγρασίας του μελιού.Επίσης όσον αφορά τη ρύθμιση στον αριθμό 27 πολλοί δε συμφωνούν και δίνουν τη ρύθμιση ανάμεσα στο 26 και 27 δηλαδή  26,5.Τέλος για να πετύχουμε τη σωστή γωνία φωτός θα πρέπει να δούμε στη μεσαία κλίμακα ανάμεσα στο 78 και το 80 μία μικρή ευθεία γραμμή η οποία είναι θα λέγαμε στη άσχετη ως προς τις άλλες γραμμές.
 Δίπλα έχω και ένα βίντεο που θα βοηθήσει πολύ να καταλάβετε αυτά που σας προανέφερα Προσοχή το διαθλασίμετρο δεν αντικαθιστά τις αναλύσεις που γίνονται στα εξειδικευμένα εργαστήρια.

5 σχόλια:

  1. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κύριε Ευάγγελε!!!Για παραπάνω διευκρινήσεις πάρτε ενα τηλέφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεόδωρε είσαι αρχηγός. Κατατοπιστικότατη η ανάρτηση σου αλλά και πάρα πολύ εξυπηρετικός όταν μιλήσαμε σήμερα στο τηλέφωνο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ηθελα να ρωτησω.το δικο μου εχει μεχρι 30 υγρασια που πρεπει να το ρυθμησω με το λαδι στο 27 η στο 30?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ηθελα να ρωτησω.το δικο μου εχει μεχρι 30 υγρασια που πρεπει να το ρυθμησω με το λαδι στο 27 η στο 30?

    ΑπάντησηΔιαγραφή